OK

iProperty.com.my Dedah 10 Kawasan Carian Tertinggi Oleh Pembeli Rumah di Malaysia pada 2022

By iProperty.com.my, Dec 20 2022


UNTUK SIARAN SEGERA 

  • Di Luar Lembah Klang — Ipoh, Kuching, Port Dickson, dan Seremban semakin mendapat tarikan dalam kalangan bakal pembeli dan pelabur.  
  • Mampu milik dan fleksibiliti bekerja boleh menjadi pemacu utama bagi lebih ramai pencari hartanah yang mencari perumahan di luar Lembah Klang.  
  • Lokasi utama seperti Petaling Jaya, Cheras, dan Johor Bahru terus berada dalam senarai sepuluh tertinggi sejak tahun 2018. 

KUALA LUMPUR, 20 DISEMBER 2022 – iProperty.com.my telah menyenaraikan 10 kawasan di Malaysia dengan jumlah carian tertinggi oleh rakyat Malaysia yang sedang mencari hartanah kediaman*. Kawasan tersebut mencatatkan bilangan carian tertinggi oleh para pengunjung yang melayari hartanah untuk dijual di laman web iProperty.com.my antara Januari dan November 2022. Data carian mencerminkan perubahan dalam corak carian hartanah kediaman, di mana pada 2022, lebih ramai pembeli rumah dan pelabur berpotensi kini mempertimbangkan kawasan terpilih di luar Lembah Klang. Lokasi-lokasi ini cenderung menawarkan rumah bertanah mampu milik dalam persekitaran yang mesra keluarga. Data transaksi hartanah terkini daripada brickz** turut disediakan untuk mempamerkan hartanah kediaman yang dibeli oleh pengguna di setiap kawasan. 

Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my), berkata, “Perintah kawalan pergerakan dan cabaran ekonomi akibat COVID-19 memberi kesan kepada aktiviti pembelian rumah semenjak dua tahun kebelakangan ini apabila pembeli mengamalkan sentimen lebih berhati-hati. Dengan usaha kerjasama Malaysia menangani pandemik COVID-19 berserta landskap politik yang semakin stabil, boleh memperolehi situasi industri hartanah yangia amat menarik apabila kitauntuk melihat kawasan kediaman yang mana akan dipertimbangkan oleh pembeli dan pelabur pertimbangkan untuk berurus niaga di masa hadapan.”

“Pada 2022, lebih ramai pelabur dan pembeli telah mempertimbangkan hartanah kediaman di kawasan yang terletak di luar Lembah Klang. Tahun ini, kami mempunyai tiga lokasi yang tidak pernah menduduki senarai tahunan iProperty.com.my. Pemerhatian ini menunjukkan bahawa pandemik telah mendorong ramai pembeli untuk mengambil kira gaya hidup dan tempat mereka bekerja. Trend gaya kerja hibrid dan berkerja dari rumah telah membolehkan mereka mengutamakan persekitaran hidup yang lebih baik untuk membesarkan anak-anak, duduk berdekatan dengan ahli keluarga, dan mengutamakan kesihatan mental. 2023 adalah tahun yang menarik untuk kita meramal sama ada hartanah kediaman di luar bandar utama atau hartanahkawasan kegemaran ramai yang akan terus mendapat tarikan di kalangan pembeli dan pelabur rumah.  

Di bawah merupakan kawasan yang paling dicari pada tahun 2022, disenaraikan dalam susunan menurun dan jumlah carian dalam peratusan. (%) 

10. Seremban 

Peratusan carian: 6.4% 

Seremban berjaya memasuki senarai buat pertama kalinya apabila bandar ini menawarkan pelbagai kemudahan yang agak serupa seperti Kuala Lumpur.  Salah satu sebab Seremban menjadi pilihan ramai ialah ketersediaan ruang kediaman yang lebih berpatutan dan luas, terutamanya apabila berkerja dari rumah kini menjadi kebiasaan. Perjalanan masuk ke bandar juga boleh dilakukan melalui laluan KTM Seremban, yang disepadukan dengan sambungan laluan MRT Laluan 1 dan LRT baharu di Lembah Klang. Apabila kita melihat data transaksi antara Oktober 2022 dan September 2022, pembeli hartanah di Seremban rata-ratanya membeli kediaman bertanah – rumah teres dan berkembar. Dua pembangunan dengan transaksi tertinggi ialah Taman Seremban Forest Heights dan Taman Bukit Galena. 

9. Shah Alam 

Peratusan carian: 6.9% 

Shah Alam telah muncul dalam senarai kawasan yang paling dicari setiap tahun sejak 2018. Ia merupakan pilihan yang popular dalam kalangan pembeli rumah kerana persiarannya yang terancang, persekitaran tenang, dan akses yang mudah. Antara kemudahan yang popular bagi penduduk Shah Alam adalah akses berdekatan dengan Subang Jaya, Klang dan Sunway. Ia seumpama kehidupan di bandar bersama kawasan kejiranan yang damai.  Antara Oktober 2021 dan September 2022, Shah Alam merekodkan 1,392 transaksi hartanah. Empat transaksi tertinggi merupakan projek di perbandaran berpagar, iaitu Kota Kemuning, Alam Impian, Elmina West, dan Bukit Jelutong. 

8. Mont Kiara 

Peratusan carian: 7.0% 

Mont Kiara kembali memasuki senarai kawasan yang paling dicari pada 2022 selepas penampilan terakhirnya pada 2018. Popular di kalangan ekspatriat untuk gaya hidup berkualiti yang ditawarkan, Mont Kiara terkenal dengan infrastrukturnya dan pilihan sekolah antarabangsa yang baik. Penampilannya dalam senarai tahunan ini, selepas pandemik terus menunjukkan bahawa sesetengah pembeli hartanah lebih berminat untuk membeli hartanah yang sesuai dengan keinginan mereka untuk mengalami gaya hidup berkualiti. Pembeli rumah kebanyakannya membeli hartanah bertingkat tinggi, di mana tiga projek tertinggi ialah Seni Mont Kiara, Vista Kiara, dan Residensi 22 Mont Kiara. 

7. Port Dickson 

Peratusan carian: 7.4% 

Satu lagi entri baharu dalam senarai adalah Port Dickson. Pekan pantai ini merupakan pilihan yang sangat baik bagi mereka yang gemar untuk menetap berhampiran pantai dan dalam persekitaran yang lebih santai. Kawasan ini juga berhubung ke Kuala Lumpur melalui Lebuhraya Utara-Selatan dan ke Seremban melalui Lebuhraya Seremban – Port Dickson (SPDH). Berbanding dengan Kuala Lumpur, harga median rumah teres di Port Dickson ialah RM200,000. Pada tahun lalu, kebanyakan pembeli rumah membeli rumah teres dalam julat harga yang berpatutan iaitu di Taman Intan Duyung, Taman Bayu Indera, Lukut, dan Taman PD Utama. Ini menjelaskan lonjakan minat yang mendadak terhadap rumah di Port Dickson dalam trend gaya kerja hibrid.  

6. Kuching 

Peratusan carian: 7.6% 

Kuching merupakan entri baru yang mengejutkan dalam senarai tahun ini. Sohor sebagai destinasi percutian, ibu kota Sarawak ini terkenal dengan pantainya yang indah, makanan lautnya yang lazat, dan budaya aslinya yang unik. Kuching berkembang menjadi hab kediaman yang berpotensi untuk pencari hartanah yang mencari kualiti hidup lebih baik dan rumah mampu milik selepas pandemik. Melihat kepada transaksi hartanah di Kuching pada tahun lalu, kebanyakan pembeli rumah membeli hartanah bertingkat tinggi pada harga yang paling rendah dalam julat harga (MJC Courtyard Sanctuary dan P’Residence), dan hartanah bertanah perkukuh pendapatan (Tabuan Jaya dan RPR Bandar Baru Sarawak). 

5. Puchong 

Peratusan carian: 9.6% 

Puchong merupakan kawasan tumpuan kediaman yang biasa, yang telah muncul dalam senarai setiap tahun kecuali pada tahun 2020. Puchong merupakan kawasan yang matang dan lengkap dengan pelbagai pilihan rumah mampu milik. Ia juga mempunyai akses yang sangat baik melalui Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), yang membolehkan penduduk keluar masuk ke Subang Jaya dan Kelana Jaya dengan mudah. Beberapa pusat membeli-belah di dalam bandar menyediakan gaya hidup yang selesa, seperti IOI Mall, SetiaWalk Mall dan M Square Mall Puchong. Dua hartanah bertingkat menyediakan transaksi terbesar di Puchong iaitu kondominium Sutera Maya dan kediaman servis Residensi Nest. Kedua-dua hartanah bertingkat tinggi itu mempunyai harga median sekitar RM580,000. 

4. Johor Bahru 

Peratusan carian: 10.3% 

Johor Bahru adalah satu lagi entri yang biasa muncul dalam senarai setiap tahun sejak 2018. Disebabkan jaraknya yang berdekatan dengan Singapura, Johor Bahru terus menjadi pilihan kediaman popular dalam kalangan pembeli rumah, terutamanya di kawasan berhampiran sempadan Johor-Singapura. Kediaman kejiranan berhampiran Bangunan Sultan Iskandar, kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ), merangkumi kebanyakan urus niaga sepanjang tahun lalu. Hartanah bertanah, termasuk banglo, rumah berkembar, dan rumah teres, merupakan transaksi tertinggi jenis hartanah di bandar di mana tiga projek tertinggi ialah Taman Johor Jaya, Taman Desa Jaya dan Taman Molek.

3. Cheras 

Peratusan carian: 11.6% 

Kekal di tempat ketiga sejak 2021, Cheras merupakan kawasan kediaman yang popular seperti Puchong kerana lokasinya yang berpusat dan pilihan rumah mampu milik untuk dimiliki sendiri atau disewa.. Bergantung pada lokasi perumahan di Cheras, penduduk mungkin berada hanya 15 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur. Selain itu, kemudahan MRT laluan 1 juga memberi tarikan dengan 11 hentian MRT di sekitar Cheras sahaja. Melihat kepada hartanah tertinggi yang diurus niaga dengan urus niaga tertinggi di Cheras pada tahun lalu, kebanyakan pembeli rumah membeli hartanah bertanah di Taman Midah dan Taman Taynton View kerana kawasan ini berdekatan dengan stesen MRT Taman Midah. 

2. Petaling Jaya 

Peratusan carian: 13.7% 

Jatuh ke tempat kedua tahun ini ialah pemenang tahun 2021, Petaling Jaya (PJ). Status bandar raya yang diberikan secara rasmi pada tahun 2006, PJ terkenal dengan akses yang terbaik di kawasan tengah Lembah Klang. Pembeli hartanah yang mencari rumah yang tenang berhampiran kemudahan bandar KL lebih menggemari PJ. Disebabkan lokasi PJ yang strategik, harga hartanah berada pada hujung spektrum harga yang lebih tinggi. Harga median rumah bertanah yang diurusniagakan pada tahun lalu ialah sekitar RM1,000,000. Rumah bertanah ini terletak di SS2, berhampiran dengan Lebuhraya Pantai Baru (NPE) dan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP). Ia juga dalam jarak berjalan kaki dari pelbagai kedai makanan, laluan bas, pasar pagi, pasar malam, dan kedai runcit. 

1. Ipoh 

Peratusan carian: 19.5% 

Pemegang takhta pada tahun ini merupakan pemenang yang tidak disangka-sangka, Ipoh. Ia adalah bandar kedua di luar Lembah Klang yang mengambil tempat teratas tertinggi selepas Johor Bahru pada tahun 2020. Sama seperti Port Dickson dan Kuching, Ipoh sentiasa menjadi destinasi percutian berbanding lokasi membeli rumah. Ibu kota Perak ini dikenali sebagai hab makanan tempatan, dan pemeliharaan warisan, bangunan dan mercu tanda bersejarah. Selain itu, bandar ini berhubung terus dengan Lebuhraya Utara-Selatan. Ipoh merekodkan 1,916 transaksi merentas semua jenis hartanah kediaman pada tahun lalu. Pembeli rumah kebanyakannya membeli rumah bertanah dengan harga median RM280,000. Tiga jenis hartanah teratasdegan transaksi tertinggi ialah rumah teres dan berkembar di Taman Cempaka, Taman Ipoh dan Taman Canning. 

* * * 

 

Nota kaki 

* Data carian diperoleh daripada iProperty.com.my antara Januari – November 2022, dan ia tidak mewakili keseluruhan pasaran hartanah kediaman di Malaysia. Istilah carian ditakrifkan sebagai apabila pengguna hartanah mencari hartanah di lokasi tertentu dan sampai ke halaman hasil carian di iProperty.com.my. 

 **brickz menyediakan pandangan menyeluruh tentang maklumat harga hartanah sub jualan dan transaksi terkini yang diyakini, boleh dipercayai dan terkini. Platform ini bukan penilai dan tidak boleh memberikan penilaian hartanah secara langsung. Kandungannya disediakan “seadanya” untuk tujuan maklumat am sahaja. Ia akan membantu jika anda tidak bergantung pada mana-mana kandungan ini tanpa terlebih dahulu mencari nasihat kewangan daripada pakar yang berkelayakan profesional. 

 

Mengenai iProperty.com.my   

iProperty.com.my adalah peneraju pasaran hartanah di Malaysia dan menawarkan gambaran hartanah yang lengkap bagi pencari dalam perjalanan pembelian, penyewaan, penjualan dan pelaburan hartanah mereka. Syarikat ini menawarkan pengalaman carian dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dan menyediakan penyelesaian pengguna yang mendalam seperti Bahagian Transaksi – yang menawarkan data transaksi sub-jualan terkini dan paling tepat dan LoanCare – penunjuk kelayakan pinjaman rumah. Syarikat juga komited untuk membangunkan alat Proptech yang inovatif dan cerapan dipacu data seperti iProperty PRO, Hab Pelanggan dan Perkhidmatan Pemasaran untuk menyokong rakan kongsi, pembangun hartanah dan ejen kami, dalam mengembangkan perniagaan mereka. Syarikat ini adalah sebahagian daripada Kumpulan PropertyGuru (NYSE: PGRU), syarikat teknologi hartanah terkemuka di Asia Tenggara. 

Untuk berita-berita berkaitan iProperty.com.my, layari www.iproperty.com.my/newsroom dan temui permintaan dan aliran hartanah kediaman, teknologi dan kemas kini produk, dan banyak lagi. 

Jurucakap kami tersedia untuk ditemuduga dan anda boleh menghubungi pasukan komunikasi kami di sini.